úterý 22. ledna 2013

Hrdina


U ptačího potoka  24x41cm
Nad Sázavou


V Cholticích 2013


nepovedené varianty a skici





Hrdina


Každý máme někdy pocit, že se svět kolem nás hroutí do záhuby a že je toho tolik, že i kdybychom to chtěli napravit, ani bychom nevěděli kde začít. Ochrana zdravého prostředí je jako házení hrachu na zeď, tlaky na jeho drancování přichází z tolika stran a každé vítězství je jen dočasné.
V takové situaci přichází přirozené přání: „někdo s tím už přece musí něco udělat!“. Doufáme v nějakého anonymního hrdinu, který vše zvládne lépe než my, který má více odhodlání a schopností než my a všechno napraví. Obrazy odpovídají na tato volání zobrazením jednajícího hrdiny. Kdo by měl jednat, když člověk selhává? Jako v bajce jsem zobrazil zvířata, která jednají místo lidí, řeší lidské problémy lidským způsobem.
Obrazy jsou přímočaré, je v nich nadsázka, kdy hrdina jednoduše vymaže problém ze světa.
Myslím, že jak touha po hrdinovi, tak touha po razantním řešení bez vyjednávání a kompromisů, je přirozená a většině lidí známá, tak se stalo, že se promítla do obrazů. Snažím se nacházet silné, jednoduché  scény, které se zapíší do paměti a budou se vracet, zároveň vybalancovat hranici, aby se jednoduchost nepřehoupla v primitivnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat